Warsztaty teatralno-literackie w Kartuzach

Kartuzy_14_majaKartuzy: 14 maja 2012

Uczniowie klas VIb, Va i Vc (Szkoła Podstawowa nr 2)uczestniczący w projekcie Jezuickiej Fundacji Magis odwiedzili Centrum Inicjatyw Edukacyjnych w Kartuzach. Spotkanie poświęcone było 100 rocznicy wydania, bardzo poczytnej wśród młodzieży, powieści L.Moud - Mongomery Ania z Zielonego Wzgórza. Zajęcia miały charakter warsztatów teatralno - literackich. Uczniowie wcielili się w rolę wydawcy książki pani Montgomery i mieli określić czy warto zająć się wydaniem powieści czy nie. Potwierdzenia szukali poprzez wędrówkę do czasów XIX - wiecznej Anglii. Czytali fragmety książki i na tej podstawie np. komponowali stroje dla Ani, rysowali ilustracje do książki, a nawet pozowali do zdjęcia wykonanego historyczną metodą. Zajęcia były niezwykle ciekawe i inspirujące. Wszyscy pracowali z wielką ochotą i zapałem. Pomysłodawcą warsztatów był zespół niezwykle kreatywnych bibliotekarzy z Biblioteki Pedagogicznej w Kartuzach, której dyrektorem jest pani Anna Dereń.