Projekt, który zmienił słabego ucznia w prymusa

Zakonczenie1Gdynia, 22 czerwca 2013 - Szkoły podstawowe, zaprzyjaźnione z prowadzoną przez jezuitów Fundacją Magis, odnotowały, że co roku średnia ocen z egzaminów jest coraz wyższa. A nawet niektórzy bardzo słabi uczniowie stali się prymusami. Według nauczycieli z trzech szkół z Gdyni, Wejherowa i Kartuz, to zasługa prowadzonego od 2011 roku programu Jezuicka Akademia Magis.

Należałoby dodać, że sukces ten był możliwy dzięki nauczycielom i wolontariuszom, którzy stworzyli klimat sprzyjający wszechstronnemu rozwojowi ponad 80 uczniów. Zapalili ich do nauki, nauczyli pracy w zespole, wzbudzili ciekawość świata i odwagę w samodzielnym poszukiwaniu wartościowych relacji. Dzisiaj, 22 czerwca 2013, realizowany przez Fundację Magis projekt dobiegł końca, a każdy uczestnik, wraz z dyplomem, otrzymał pamiątkowy pen drive w kształcie bransolety. Uczniowie wezmą jeszcze udział w wakacyjnym obozie naukowo-wypoczynkowym. Mimo zakończenia projektu, dofinansowanego przez anonimowych darczyńców z Niemiec, Fundacja Magis chce nadal kontynuować programy edukacyjne i rozwojowe dla uczniów ostatnich klas szkoły podstawowej, aby jak najwcześniej obudzić w nich lidera, kompetentnego i wrażliwego na potrzeby innych. Na zdjęciu: uczniowie słuchają wskazówek zawodowego kucharza jak przygotować poczęstunek na zakończenie projektu. Przygotowany przez uczniów catering nie tylko smakował ale również pięknie wyglądał.

Na zdjęciu poniżej: Agata (stypendystka Jezuickiej Akademii Magis) wręcza dyplom jednemu z uczestników.

Zakonczenie 01

Zakonczenie 02