Działalność w latach 2007-2008

W ciągu tych dwóch lat zorganizowaliśmy półkolonie oraz obozy dla dzieci i młodzieży, prowadziliśmy dzialalność rekolekcyjną i sportową, udzieliliśmy wiele grantów na realizację programów edukacyjnych. Rozwinęliśmy działalność Klubu Astronomicznego i Zespołu Muzyki Średniowiecznej. Współorganizowaliśmy konferencje i zajęcia dla młodzieży. A największą atrakcją, jaką mogliśmy zaoferować dzieciom z ubogich rodzin, były zajęcia na basenie.

Na zdjęciu poniżej: zajęcia na pływalni w ośrodku spotrowym "Staś".

CZERWIEC 2008

W sobotę 21 czerwca na obóz wędrowny w Bieszczadach wyruszyla grupa dzieci i młodzieży z dzielnicy Działki Leśne pod kierownictwem o. Adama Malinowskiego SJ. Planowane są obserwacje nieba oraz codzienne wędrówki po Bieszczadzkim Parku Narodowym. Życzymy dobrej pogody.

Zakończyliśmy współpracę ze Stowarzyszeniem Gaudium Vitae w ramach warsztatów dogoterapeutycznych dla dzieci podopiecznych stowarzyszenia. Podczas sześciu spotkaniach w okresie kwiecień-czerwiec dzieci uczyły się wspólnej i bezpiecznej zabawy z psami, poznały wrażliwość i zwyczaje czworonogów.

MAJ 2008

Przyznaliśmy kolejne granty. Szczegły już niedługo w Działalności grantodawczej.

KWIECIEŃ 2008

Trwają przygotowania do letniego obozu astronomicznego w Bieszczadach. Rozpoczęliśmy współpracę ze Stowarzyszeniem Gaudium Vitae w ramach organizacji wolnego czasu dzieciom z rodzin podopiecznych stowarzyszenia. Dzieci uczestniczyły już w pierwszych zajęciach z pieskami w terenie.

MARZEC 2008

Zakończyły się rekolekcje dla uczniów Gimnazjum Jezuitów, które tradycyjnie wspólorganizowaliśmy ze szkołą. Poprowadzili je koordynatorzy Szkoły Kontaktu z Bogiem, a nad całością czuwał o. Leszek Szuta SJ.

4 marca Dzień Otwartych Drzwi w zaprzyjaźnionych szkołach Gimnazjum Jezuitów i Ogólnokształcącym Liceum Jezuitów.

LUTY 2008

Komisja grantowa przyznała kolejne dotacje na projekty odbywające sie w terminie do końca czerwca 2008 roku.

STYCZEŃ 2008

Międzyszkolny Klub Astronomiczny wzbogacił sie o nowy sprzęt w postaci lunety Sky-Watcher. Luneta została zainstalowana na użytkowanym już teleskopie. Zainteresowanych obserwacjami i tematyką astronomiczną zapraszamy na stronę Klubu.

W czasie ferii zimowych Fundacja Magis nieodpłatnie udostępniła młodym podopiecznym Stowarzyszenia Gaudium Vitae oraz Klubu Dziecka Edukacyjnej Kliniki  wstęp na basen i salę gimnastyczną. Mamy nadzieję, że zajęcia sportowe sprawią dużo radości, a przede wszystkim korzyści dla zdrowia.

Pierwszy grant w tym roku przyznany został Parafii p.w. św. Stanisława Kostki w Gdyni na projekt Rekolekcje młodzieżowe wspólnot "MAGIS". Koordynatorem projektu, a także wszystkich wspólnot w Prowincji Wielkopolsko-Mazowieckiej Towarzystwa Jezusowego jest o. Sławomir Patalan SJ. Słowo "Magis" oznacza "bardziej", "więcej", właśnie tę nazwę przyjęły grupy młodych ludzi, aby dać się prowadzić bardziej w świetle duchowości ignacjańskiej.   Uczestnikiem tego ruchu może być każdy młody człowiek, który ukończył pierwszą klasę gimnazjum i nie skończył jeszcze klasy maturalnej.

Mały domek" na Wzgórzu św. Stanisława Kostki w Gdyni jest siedzibą trzech instytucji i właśnie tam 7 stycznia w spotkaniu powigilijnym wzięli udział pracownicy biur Centrum Arrupe, Edukacyjnej Kliniki oraz Fundacji Magis. Nastrojową atmosferę zapewnił Zespół Muzyki Dawnej, który oprócz kolęd w aranżacji średniowiecznej, przygotował także współczesne wersje przy akompaniamencie gitary basowej.

GRUDZIEŃ 2007

Z dniem 10 grudnia 2007 roku Fundator Fundacji Magis dokonał zmian w składzie Rady Fundacji. Na miejsce o. Floriana Pełki SJ i o. Zbigniewa Leczkowskiego SJ powołani zostali: o. Wojciech Żmudziński SJ oraz o. Grzegorz Bochenek SJ. Serdecznie dziękujemy za dotychczasową pracę ustępującym Ojcom w trudnym okresie początków pracy fundacji  i życzymy wytrwałości nowym członkom Rady Fundacji.

W dniach 23-25 listopada 2007 Fundacja Magis zorganizowała w Sopocie spotkanie formacyjne dla osób współpracujących z jezuickimi ośrodkami edukacyjnymi. Sesję "Bóg w moim życiu" poprowadzil o.Janusz Śliwa SJ - dyrektor Centrum Kształcenia i Dialogu Theotokos w Gliwicach. Podczas spotkania poruszane były kwestie relacji praca-rodzina, podejmowania decyzji i organizacji czasu. Był czas na refleksję, skupienie, rozmowy. Teraz czas na realizację w życiu codziennym.

PAŹDZIERNIK 2007

W dniach 5-7 października odbyły sie dwa wydarzenia wspierane przez naszą fundację: warsztaty dla Zespołu Muzyki Dawnej poprowadził Pan Henryk Kasperczak z Akademii Muzycznej w Poznaniu; zajęcia praktyczne obejmowały przegląd instrumentarium, ćwiczenia rytmiczne na tubmarynie, ćwiczenia sposobów ozdabiania linii melodycznej i wiele, wiele innych...

Na I Mistrzostwa Polski Szkół i Klubów Katolickich w Szachach w Kielcach, zorganizowane przez Katolicki Międzyszkolny Klub Szachowy "Victoria", wyjechała reprezentacja Ogólnokształcącego Liceum Jezuitów wraz z opiekunem Marcinem Jank.

Zakończył się projekt "Litwa 2007". Tradycyjnie jesienią każdego roku uczniowie trzecich klas Gimnazjum Jezuitów wyjeżdżają do Wilna i Kowna do zaprzyjaźnionych szkół jezuickich. Wychowawnkowie tamtejszych szkół stają się przewodnikami po kulturze i historii Litwy, oprowadzając po najciekawszych zakątkach swoich miast i szkół. Spotkanie jest także okazją dla młodzieży i nauczycieli do wymiany doświadczeń nauki i pracy w szkołach jezuickich. W ramach promocji młodych talentów fundacja we współpracy z Gimnazjum Jezuitów i Ogólnokształcącym Jezuitów w Gdyni postanowiła nagrodzić najbardziej uzdolnionych uczniów obu szkół, laureatów i finalistów olimpiad przedmiotowych. Nagrodą była wycieczka do Rzymu. Pomysłodawcą i koordynatorem wyjazdu był o. Leszek Szuta SJ, wraz z ks. Damianem Żakiem SJ sprawowali opiekę na ośmiorgiem utalentowanych.

WRZESIEŃ 2007

W ostatni weekend września na terenie Wzgórza św. Stanisława Kostki odbyły się VIII Spotkania Młodych "Walcz w dobrych zawodach", organizowane przez Kolegium Jezuitów w Gdyni. Hasło, które jest cytatem z Listu św.Pawła Apostoła do Tymoteusza (1 Tm 6,12), okazało się strzałem w przysłowiową "dziesiątkę". Młodzi doskonale odnaleźli się w tym "sportowym" sposobie patrzenia na świat. W spotkaniu uczestniczyło 180 osób- młodzież i duszpasterze ze Szczecina, Gdańska, Świętej Lipki, Piotrkowa Trybunalskiego, Bydgoszy, Warszawy i Gdyni.

WAKACJE 2007

Poniżej przedstawiamy skrót wydarzeń wakacyjnych: kolonia na Słowacji z o. Adamem Malinowskim SJ na czele zakończyła się pomyślnie, pomimo początkowych trudności w postaci pogryzionego paszportu jednego z uczestników; zdjęcia z kolonii w Galerii.

Zwycięzcy tegorocznego Pedro Arrupe Award byli obecni na uroczystości przyznania nagród w Brukseli, a w dniach 9-15 lipca odwiedzili obóz dla dzieci- ofiar min lądowych w Macedonii, zwycięska drużyna z Ogólnokształcącego Liceum Jezuitów to: Paulina Klonowska, Maciej Zydek, Maciej Glaza, Aleksander Nadolski, Michał Gronowski; relacja z wyjazdów tutaj; więcej o sytuacji uchodźców w Europie na stronie Jesuit Refugee Service http://www.jrseurope.org/

Dzięki przyznanemu grantowi dla Stowarzyszenia Gaudium Vitae kilkoro ich podopiecznych spędziło wakacje na kolonii w Warzenku; zdjęcia w Galerii

Ela Kowalik poprowadziła radę szkoleniową dla nauczycieli Gimnazjum i Liceum Jezuitów "Zarządzanie projektami", co zaowocowało zwiększoną liczbą złożonych wniosków o granty.